Nieuws
Private weigering zonnepark?
Gepubliceerd op 19 aug. 2019
Verleent de overheid altijd medewerking aan realisatie zonnepark?
“Overheid bevordert groei zonne-energie”, prijkt op de site van de Rijksoverheid. “Daarom neemt de Rijksoverheid maatregelen om het gebruik van zonne-energie te vergroten”.[1] Mooie woorden, maar de Rijksoverheid verleent niet altijd medewerking aan de realisatie van een zonnepark. Zo blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag van 16 juli 2019.
Achtergrond
De initiatiefnemer tot het aanleggen van een zonnepark (initiatiefnemer) heeft in Flevoland een aantal percelen in erfpacht waarvan het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de eigenaar is. Deze percelen zijn in erfpacht uitgegeven met de voorwaarde dat zij alleen voor landbouwkundige doeleinden mogen worden gebruikt. Daarnaast staat in de algemene voorwaarden van het RVB, dat wanneer de erfpachter de erfpacht wil vervreemden hij het erfpacht eerst moet aanbieden aan de Staat der Nederlanden.
De provincie Flevoland is voornemens een verbindingsweg te realiseren, die de aan initiatiefnemer in erfpacht uitgegeven perceelgedeelten zal doorsnijden. Daarvoor is een private onteigeningsprocedure aanhangig. Initiatiefnemer wil zijn akkerbouwbedrijf verplaatsen en (ter financiering) een zonnepark op de percelen laten realiseren door Lelyhaeve Partners en Lelystad Airport Logistics. Initiatiefnemer verzoekt het RVB medewerking te verlenen aan vervreemding van zijn erfpachtrecht aan een derde, de erfpachtbestemming te wijzigen zodat een zonnepark is toegestaan en een opstalrecht te verlenen.
Bijna twee jaar lang corresponderen initiatiefnemer en het RVB over de beoogde ontwikkeling van het zonnepark. Gedurende deze tijd verklaart het RVB dat zij zich met veel van dit soort verzoeken geconfronteerd ziet en daarom eerst beleid wil maken over de ontwikkeling van zonneparken op eigendomsgronden die nu in agrarisch gebruik zijn. Uiteindelijk stemt het RVB niet in met het verzoek. Initiatiefnemer spant een kort geding aan tegen het RVB.
Rechtbank Den Haag
Initiatiefnemer vordert alle noodzakelijke medewerking van het RVB om zijn eerder gedane verzoek te verwezenlijken. Ter onderbouwing van zijn vordering stelt hij dat het RVB:
- wanprestatie pleegt uit hoofde van de erfpachtovereenkomst (op grond waarvan het RVB gebonden is aan de eisen van redelijkheid en billijkheid);
- een onrechtmatige daad pleegt door te handelen met hetgeen volgens het ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer (een overheid) betaamt;
- handelt in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
- de Regeling beheer onroerende zaken 2017;
- het geldend beleid;
- politieke ontwikkelingen; en
- een gerechtvaardigd belang.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.