Nieuws
Wetsvoorstel ‘Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’
Gepubliceerd op 21 dec. 2020
Op 11 december 2020 is het wetsvoorstel ‘Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ bij de Tweede Kamer ingediend. In deze signalering schetsen wij de aanleiding en kernpunten van het wetsvoorstel en zullen we ingaan op wat dit wetsvoorstel betekent voor werkgevers en intermediairs.
Aanleiding en doel
Een fundamenteel uitgangspunt van de Nederlandse rechtsstaat is dat iedereen gelijke kansen wordt geboden en beoordeeld wordt op grond van de eigen keuzen, talenten en verantwoordelijkheden. Helaas komt het in de praktijk (nog te vaak) voor dat mensen beoordeeld worden op grond van bijvoorbeeld hun migratieachtergrond, leeftijd of geslacht. Ook op de arbeidsmarkt gebeurt dit – al dan niet onbewust.
Om dit tegen te gaan heeft de regering in 2018 het Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie 2018-2021 opgezet en geïmplementeerd. Het Actieplan betreft een breed pakket aan maatregelen en activiteiten om te bevorderen dat eenieder die tot de arbeidsmarkt wil toetreden of reeds op de arbeidsmarkt actief is, gelijke kansen krijgt om zijn loopbaan op te bouwen en eerlijk wordt beoordeeld op basis van zijn kennis en vaardigheden.[1] Het wetsvoorstel ‘Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ is onderdeel van het Actieplan en richt zich specifiek op de werving en selectie van arbeidskrachten door werkgevers en intermediairs (derden die door werkgevers worden ingeschakeld of zich met arbeidsbemiddeling bezig houden).
Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) zijn werkgevers en intermediairs overigens nu ook al verplicht om arbeidsdiscriminatie te voorkomen dan wel te bestrijden. Met het wetsvoorstel wordt deze verplichting echter concreter vormgegeven.
Werkwijze en voorwaarden
Werkgevers worden verplicht om de werknemers die vanwege hun functie betrokken zijn bij werving en selectie, te informeren over voorkoming van arbeidsmarktdiscriminatie en over de eigen maatregelen. Dit moeten werkgevers doen aan de hand van een vooraf opgestelde werkwijze, welke in feite een weergave is van de manier waarop het bedrijf of de organisatie te werk gaat bij de vacaturevervulling en een omschrijving bevat van activiteiten om discriminatie bij werving en selectie te voorkomen. De werkwijze moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is de werkwijze:
- gebaseerd op de voor de functie relevante functie-eisen;
- inzichtelijk;
- controleerbaar; en
- systematisch ingericht.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.