Nieuws
Zwarte lijsten: wat is er mogelijk?
Gepubliceerd op 23 jul. 2021
Onze mensen
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recentelijk een handreiking gepubliceerd over het gebruik van zwarte lijsten. De AP geeft onder meer aan wanneer lijsten buiten de eigen sector gedeeld mogen worden – en vooral ook wanneer niet.
We weten natuurlijk al langer dat het organisaties niet zomaar is toegestaan om een interne zwarte lijst op te stellen. Toch willen bedrijven en instellingen dit om begrijpelijke redenen vaak graag wel. Er kan op die manier namelijk intern gewaarschuwd worden voor bepaalde personen.
Interne zwarte lijst
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) biedt ook zeker mogelijkheden om zulke interne lijsten op te stellen. Er gelden weliswaar strikte eisen, maar het is voor organisaties mogelijk om een lijst bij te houden van mensen over ongewenst gedrag. Heel kort samengevat moeten organisaties in zo'n geval in ieder geval aan drie voorwaarden voldoen.
- Gerechtvaardigd belang
- Noodzaak
- Zwaarwegende belang
- Zorg voor een duidelijke cross sectorale afbakeningDe AP geeft aan dat het hierbij kan helpen wanneer er sprake is van een sterke samenhang tussen de sectoren waarin de lijst gedeeld gaat worden. Ook moet beoordeeld worden of het voor de hand ligt dat deze sectoren met dezelfde soort overtreders te maken gaan krijgen. Verder moet aan de orde worden gesteld of bepaalde gedragingen min of meer logisch voorkomen in een keten van sectoren, waardoor het onnatuurlijk zou aandoen om elkaar niet te waarschuwen.
- Zorg voor een duidelijke geografische afbakeningHoe groter het geografisch gebied dat een cross sectorale zwarte lijst beslaat, hoe meer waarborgen noodzakelijk zijn. Als voorbeeld wordt door de AP gegeven dat een huurder van zijn woningcorporatie een collectief woonverbod opgelegd heeft gekregen. Alle woningcorporaties in een bepaalde regio zijn gesloten bij de zwarte lijst. Daardoor kan die huurder voor een periode van vijf jaar die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning in die hele regio. De AP licht toe dat dit een disproportionele gegevensverwerking zou zijn, omdat het een te omvangrijk gebied is en de sociale huurder ook niet kan uitwijken naar duurdere huurwoningen.
- Zorg voor afgebakende fraudevormenIn het protocol moet de doelbinding duidelijk zijn: welke vormen van criminaliteit worden opgenomen op de lijst?
- Beperk de termijn van de lijstAls het niet noodzakelijk is dat de lijst permanent van aard is, moet bekeken worden of het mogelijk is om korte bewaartermijn naar te hanteren.
- Realiseer een streng opnamebeleidDe criteria voor plaatsing op de lijst moeten duidelijk zijn.
- Beperk het aantal deelnemersHelder moet zijn welke partij deelnemer bij de zwarte lijst mag worden en waarom.
Onze mensen
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Geen juridische updates missen? Maak dan een selectie uit de diverse expertises van Holla legal & tax.