Topics
Franchise
De franchisewet zorgt voor balans met betrekking tot de belangen van de franchisegever en franchisenemer
Franchise is van groot belang voor de Nederlandse economie. Franchise komt in veel branches voor, waaronder de detailhandel, de dienstverlening en de zorg. Daarnaast kent franchise veel verschijningsvormen. Deze variëren van soft franchise, waarbij de franchisenemer binnen de franchiseformule veel vrijheid heeft om zijn activiteiten zelf in te vullen, tot hard franchise, waarbij de franchisenemer veel minder vrijheid toekomt. Tot begin dit jaar bestonden er geen specifieke wettelijke bepalingen voor franchise. In eerdere artikelen informeerden wij u al over de Franchisewet. Inmiddels is de Franchisewet op 1 januari 2021 in werking getreden.
Het doel
Van nature bestaat er een zeker overwicht bij de franchisegever ten opzichte van de franchisenemer. Dit overwicht vloeit voort uit de positie van de franchisegever als rechthebbende op de franchiseformule. In de praktijk bleek dat de manier waarop de franchisegever dit overwicht inzet, tot onredelijke en onwenselijke situaties kan leiden voor de franchisenemer. De nieuwe Franchisewet heeft het doel de positie van de franchisenemers te versterken.
Het toepassingsbereik
De Franchisewet ziet op alle soorten franchise ongeacht de typering die partijen zelf aan hun samenwerking geven. De wet maakt daarbij geen onderscheid tussen ‘hard franchise’ en ‘soft franchise’.
De inhoud
In grote lijnen omvat de Franchisewet regels over vier verschillende deelgebieden.
Heeft u een vraag?
Linda Relouw
- Commerciële Contracten
- Corporate & Commercial Litigation
Onze mensen